Przykłady dobrej praktyki

Słodkie pożegnanie trzecioklasistów

Ostatni dzień przed zakończeniem roku szkolnego okazał się bajecznie słodki dla uczniów z klasy IIIa. W tym właśnie dniu udaliśmy się na warsztaty czekoladowe i słodki poczęstunek do restauracji Melaxa. Zabraliśmy ze sobą specjalnie uszyte dla nas na tę okazję „czekoladowe” fartuszki. Po przybyciu na miejsce szybko zabraliśmy się do wykonania pralinek. Każdy z nas zajął stanowisko pracy z wcześniej przygotowanymi produktami do sporządzenia i ozdobienia czekoladek. Zabawa była taka wspaniała, że tylko palce oblizywaliśmy. Nasze wyroby dekorowaliśmy według własnego pomysłu i smaku.

W czasie kiedy nasze „ cudeńka” zastygały w lodówce zebraliśmy się przy tryskającej fontannie gorącej czekolady, aby spróbować bananów w czekoladzie, truskawki polanej czekoladą czy czekoladowych chrupek. Obejrzeliśmy także prezentację na temat najważniejszych czekoladowych faktów. W końcu nadszedł czas na pakowanie naszych dzieł w celofanowe sakiewki, które ozdobiliśmy kolorowymi tasiemkami i bilecikami. Każdy z nas wykonane przez siebie praliny zabrał do domu. Bardzo chcieliśmy poczęstować rodziców i bliskich własnoręcznie wykonanymi czekoladkami.

Serdecznie dziękujemy Pani Sabinie Tomiczek i Pani Justynie Dziedzic za przygotowanie spotkania. Fartuszki, które uszyła dla nas Pani Sabina będą pamiątką tego niezwykłego dnia.

Dziękujemy także Państwu Alicji i Michałowi Waligóra za umożliwienie przeprowadzenia warsztatów w restauracji Melaxa.

Klasa IIIa

Gimnastyczny pokaz

20 września 2018 Klub Sportowy Spartak zaprezentował pokaz gimnastyki. Klasy 1-4 zobaczyły swoje rówieśniczki w tańcu ze skakanką i obręczami. A to wszystko przeplatane szpagatami, przewrotami w przód, saltami i innymi zaskakującymi ćwiczeniami.

Ula Figura

Spotkanie integracyjne :)

Uczniowie naszej szkoły brali udział w spotkaniu integracyjnym, które odbyło się na bulwarach przy hali sportowej w Węgierskiej Górce. Wydarzenie zorganizowała Fundacja na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej "Tacy Sami" w Bytomiu. W programie były między innymi: quizy, ciekawe gry, zajęcia rękodzieła, występy artystyczne i dużo pozytywnej energii.

Kamila Pawlus

Edukacja zdrowotna w klasach I-III

W roku szkolnym 2017 / 2018 w klasach młodszych realizowane były wszelkiego rodzaju zajęcia i formy z zakresu edukacji zdrowotnej i prozdrowotnej. Uczniowie uczestniczyli w programach zdrowotnych: „Doskonałe mleko” i „Owoce w szkole”. W ramach programu uczniowie bezpłatnie otrzymywali owoce i warzywa: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewkę, kalarepę, pomidorki oraz soki owocowe i warzywno-owocowe. Produkty mleczne objęte programem to: mleko białe, jogurt naturalny, kefir i serek twarogowy. Treści prozdrowotne włączone zostały do codziennej pracy dydaktyczno-wychowawczej. Kształtowano u uczniów czynne postawy wobec zdrowia, bezpieczeństwa, higieny i sprawności ruchowej. Pod kierunkiem nauczycieli uczniowie wykonywali zdrowe posiłki: surówki oraz sałatki warzywne i owocowe. Wszystko spożywali z wielkim apetytem. Uczniowie objęci byli systematyczną fluoryzacją przeprowadzaną przez panią higienistkę. Odbywały się pogadanki w klasach na temat higieny osobistej, jamy ustnej , higieny odżywiania, higieny otoczenia. Praca z uczniami przyniosła pozytywne efekty. Uczniowie wiedzą w jaki sposób należy dbać o zdrowie, wiedzą jakie czynniki mają na nie wpływ. Wiedzą, w czym występują witaminy, znają ich nazwy. Dostrzegają potrzebę aktywnego wypoczynku i spędzania czasu wolnego na świeżym powietrzu.

Izabela Sobel

LAPBOOKI ...

Uczniowie klas Va i Vb na lekcjach języka polskiego tworzyli lapbooki, czyli coś w rodzaju teczki tematycznej dotyczącej omawianej lektury - "Tajemniczy ogród", "Przygody Tomka Sawyera". Uczniowie pracowali z wielkim zaangażowaniem, a efekty ich pracy były zachwycające.

Sabina Porwisz

Więcej artykułów…